Coco Chanels storhetstid

Ingen har blivit så omtalad inom modevärlden som Gabrielle “Coco” Chanel och ingen har chockerat och samtidigt uppskattas och gjort sådana förändringar i modet som hon. I den här artikeln ska det beskrivas närmare vad hon stod för och gjorde.

Jersey-tyget

Coco Chanel ville vara ledigt klädd. Hon älskade att vara ute i naturen och göra samma saker som männen. Därför introducerade hon tyger i sina kollektioner som var mer anpassade till den sportiga kvinnan men som ansågs ofina. Trikåtyget blev basen till hennes enkla toppar som hon började bära till vida långbyxor, något som nästa var otänkbart för kvinnor i början av 1900-talet.

Chanel var den första designern som ville att hennes kläder skulle bäras av massan och tyckte därför det var bra att bli kopierad.

Den lilla svarta

Uttrycket den lilla svarta har man nog hört talas om i de flesta länder. Det är en kortare svart klänning som bärs till festligare tillfällen men passar även till begravningar.

Egentligen kommer den lilla svarta klänningen från den engelska drottning Viktorias tid då den i och för sig var längre och inte hade samma betydelse. Chanel tog den svarta färgen som normalt kännetecknar sorg, och gjorde färgen till något positivt istället. Eftersom klänningen var mycket enkel, användes ofta smycken eller accessoarer till, för att klä upp den. Oäkta pärlor var Chanels specialitet och blev eftertraktade eftersom de kunde köpas både av rika och fattiga. Klänningen kom att bli ett plagg för den frigjorda kvinnan som motsatte sig de tidigare reglerna.

Dräkten

Att lyx skulle vara bekvämt, var Chanels motto. Chanel-dräkten har burits av åtskilliga kända kvinnor, som t.ex. Jackie Kennedy dagen då hennes man blev mördad i Dallas. En Chaneldräkt har en knäkort kjol, oftast i ullbouclé och en enkel, bandkantad jacka med utanpå-sydda fickor. De falska pärlorna dominerar inte sällan hennes plagg, både i form av halsband eller smycken såväl som på knappar och påsydda dekorationer på kläderna.

Dräkten skulle vara enkel och samtidigt elegant så att den kunde bäras till olika tillfällen.

Chanel No 5 – den första parfymen av en modeskapare

Chanel var den första designern att lansera en egen parfym som än idag säljer som smör i solsken. I stort sett alla modeskapare har sedan gjort samma sak och får faktiskt ofta mer intäkter genom parfymen och accessoarerna än själva klädkollektionerna.