Modet och dess ikoner

Jackie Kennedy, Prinsessan Diana, Twiggy, Madonna, Sarah Jessica Parker och Kim Kardashian. Vad har de alla gemensamt? Jo, de tillhör det där ouppnåeliga släktet som har påverkat världen genom sin livsstil och kanske även förändrat synsättet på många människor. Genom det de åstadkommit eller p.g.a. sina provokationer har de fått folk att både älska och hata dem, men trots detta har de bidragit till att modebilden eller idealet har tagit nya former.
De tidiga modeikonerna var oftast kungligheter eller kejsarinnor som införde nya plagg eller regler för hur man skulle klä sig och trots att det fattiga folket kanske inte alltid var överens om att dessa personers lyxiga leverne var berättigat, tog de ändå efter. Och det gör man än idag!
På 1900-talets första hälft var det filmstjärnornas kultstatus som gjorde att modet blev som det blev, samt krigens betydelse naturligtvis, och vid den andra hälften ersattes dem av toppmodellerna och presidentfruarna, följt av modebloggarna och nutidens stylister vars enda arbete i stort sett är att resa runt i världen och inspirera och inspireras. Dagens sociala medier och den oerhörda fart som trender sprids med, har gjort att i stort sett vem som helst kan bli en ny modeikon.