Träningskläder, det nya modet?

Något som blivit mer och mer populärt inom modevärlden på senare tid är att använda sig av populära märkeskläder som är ämnade för sport och träning; vi talar här främst om de världskända företagen Nike och Adidas.

Nike har alltid varit kända för sina snygga skor och sköna träningskläder medan Adidas har mer och mer gått från att sälja vanliga träningskläder till att faktiskt bli en vardaglig outfit för många, vilket Nike hittills ännu inte har blivit. Men det är nog bara en tidsfråga tills det händer. För vad det egentligen är som gjort att träningskläder blivit så pass trendiga som de är? Samtidigt är det inte speciellt förvånande då märket levererar snygga, sköna kläder med bra kvalité.

Historien bakom Adidas uppkomst

Adidas är ett känt företag som grundades i Tyskland år 1949 av bröderna Dassler. De började sin karriär som skotillverkare redan så tidigt som under 1920- talet med sin första fabrik 1924. På denna tid var de bara vanliga skotillverkare som tillsammans med sina medarbetare skapade ungefärligt 100 skor per dag. Eftersom de var mycket skickliga fick dem även i uppdrag att tillverka skor för de tyska idrottarna under de olympiska spelen som hölls åren 1928 och 1932, vilket var ett stort steg inom karriären.

År 1947 valde bröderna dock att lämna skoltillverkningen och det var då två av världens största träningskedjor, Adidas och Puma, tog fart. Mannen bakom Adidas var mycket kreativ och valde att namnge sitt företag efter 3 första bokstäver i sitt både för- och efternamn. Då han hette Adi Dassler heter kedjan just det den gör.

Återigen gjorde Dasslers skor succé genom att Adidas fick vara med i det olympiska spelen år 1952 då den tjeckoslovakiske långdistanslöparen Emil Zátopek använde sig av dem. Sedan dess har märket bara blivit större och större ju mer tid som har gått.

Adidas idag

Trots att Adidas till en början blev mycket kända för sina fotbollsskor, är dem idag en av världens mest ledande företagen inom träningskläder och sport. De har alltid valt att designa stilrena kläder med simpla motiv och bekväma skor, vilket många människor uppskattar, oavsett om de gillar fotboll eller inte.

Även om märket än idag är framställt för att passa till fotbollsspelare så är det fler människor som kan ingå i dess nuvarande målgrupp då man utvidgat den något ytterligare. Att ett snyggt märke som Adidas skapar en samhörighet bland människor är inget konstigt. Men vem hade i sin vildaste dröm kunnat tro att dessa två bröder som delade intresset och passionen för att tillverka skor skulle bli två framgångsrika män som skapade 2 av 3 mest ledande varumärken inom sportbranschen i flera år? Det är något som aldrig får glömmas bort i modevärldens historieböcker!