Christian Louboutin

Det kanske inte är så ofta man tittar på undersidan av en sko, men skulle man göra det, så känner nog de flesta igen den röda sulan på ett par Christian Louboutin-skor. Louboutin lyckades med konststycket att skapa en ikonisk symbol av en helt vanlig sula hos en sko och hans klackar är numera några av de mest de eftertraktade i branschen.

Hur det började

Christian Louboutin växte upp i modestaden Paris. Blott sexton år gammal fick han ett av sina första jobb i modebranschen, vilket bestod i att sy på paljetterna på kostymer till Cabaré Folies Bergère. Kärleken till skor uppstod under ett museibesök. Museet hade en skylt som förbjöd höga klackar, med motivationen att golvet tog skada av dessa. Tanken på “förbjudna skor” inspirerade honom senare till att skapa just de klackar vi älskar. Tyvärr så kostar ett par skor från Louboutin en fem-sextusen. Men det finns andra skotillverkare som förstår att även kvinnor med mindre plånbok behöver vackra skor. Skor från till exempel Tamaris skor kan vara lika vackra, dock utan den röda sulan.

Sulan

Louboutins röda sula har blivit ett kännetecken för lyx. Hur kom det sig egentligen att Christian Louboutin började färga sina sulor röda? Enligt honom själv var det en ren slump. Det var i början av nittiotalet och han var med och ordnade en modevisning. När han fick se prototypen av den sko med öppen tå som modellerna skulle bära, tyckte han den såg lite trist ut. En av hans anställda satt och målade sina naglar med ett rött nagellack och det var då han fick idén. De första skorna var handmålade och succén var ett faktum. Efter det blev den röda sulan en signatur för Christian Louboutin. Den är så känd att han sökte patent på den.

Skorna

Louboutins allra första butik öppnades förståeligt nog just i Paris och idag finns hans skor över hela världen. Den bäst säljande skon är en svart pumpsmodell som heter “Decolette.” Det finns dock mycket mer än bara pumps i Christian Louboutins kollektioner. Han designar allt ifrån espadriller till lårhöga stövlar och allt däremellan. Han har till och med gjort barnskor, naturligtvis med den röda sulan. Louboutin har också gett sig in i väskbranschen, liksom många av hans modekollegor. Självklart är designen lika exklusiv som hans skor. Att använda sig av dyra väskor för att lyfta sin outfit är lika vanligt som vackra smycken, särskilt bland våra kändisar. Att Louboutin har lyckats behålla lyxen och glamouren i att äga ett par av hans skor beror, enligt honom själv, på att han aldrig någonsin gett bort ett par gratis, inte ens till celebriteter. Då skulle de enligt honom tappa i värde. Som det är nu kan ett par dyra skor eller en väska alltså ses som en ren investering.