Klimatsmart mode

Det är många som är oroade för klimatförändringarna och vill leva mer klimatsmart. Samtidigt behöver vi både mat, kläder och värma hus. På sista tiden har också klädindustrins inverkan på klimat och miljö uppmärksammats. Finns det klimatsmart mode?

De rätta klädesplaggen

De flesta vill klä sig på ett sätt som uttrycker deras personlighet och gärna i kläder som är snygga och bekväma. Det kommer ständigt ut nya trender och det är lätt att köpa senaste tröjan, särskilt från billigare märken. Idag är det många personer som har en slit- och slängmentalitet kring mode: en ny topp för en eller ett par hundringar som de använder ett tag och som sedan bara blir hängande i garderoben. Det förhållningssättet påverkar både miljön och din plånbok – att köpa många billiga klädesplagg blir i slutändan ganska dyrt. Ett annat problem med att köpa billiga kläder är att de helt enkelt sitter sämre och lättare går sönder. Om du istället väljer att köpa bättre kläder, som från Stone Island, får du plagg som både sitter snyggare och håller längre – bra för både miljö och plånbok! Stone Island är ett italienskt märke som också är nytänkande kring material: de har bland annat jackor som ändrar färg utifrån temperatur. Genom att göra färre men genomtänkta klädinköp kommer du både att vara snyggare klädd och vara klimatsmart!

De rätta materialen

För att leva mer klimatsmart och miljövänligt måste du också tänka på vilket slags material som du använder. Det finns många syntetmaterial, som t.ex. fleece, som påverkar miljön negativt. När du tvättar ett fleeceplagg tappar plagget mikroplast som kommer ut i naturen. Om du däremot använder naturmaterial, som bomull, siden och ull, kan materialet lättare brytas ner. Dock är bomullsindustrin en riktig miljöbov då bomull kräver mycket vatten. Ett exempel på dess miljöpåverkan är Aralsjön, en gång världens fjärde största sjö som krympt enormt mycket på grund av att man tagit vatten från sjön till bland annat bomullsodlingar. Den bästa lösningen är att köpa kläder i ekologisk bomull, gärna rättvisemärkt, då kommer inte ditt plagg ha påverkat miljön på samma sätt.

Det finns också kläder och väskor tillverkade i återvunnen plast. Du kan alltså klä dig i gamla petflaskor – men på ett snyggt sätt som också är klimatsmart!

Den rätta attityden

Att leva mer klimatsmart handlar om att ändra attityd till konsumtion och varor. Ett enkelt och billigt sätt att klä dig mer klimatvänligt är att använda dina kläder under lång tid – tvätta dem inte för ofta, utan häng plaggen på vädring utomhus. Förr i tiden lagade man kläder och det kan man fortfarande göra. Ett annat sätt är att köpa second hand eller vintage. Idag är det trendigt att köpa på second hand och du kan hitta både originella och mer personliga plagg, men också de vanliga märkena. Många gånger handlar det om kläder som någon har köpt, glömt att lämna tillbaka och som sedan bara blivit hängande i garderoben.