Kate Spade

I förra veckan chockades världen då den nåddes av det sorgliga beskedet att designern Kate Spade var död. Kate Noel Brosnahan, eller Kate Spade som hon kom att

Handväskor, kläder och andra accessoarer

kalla sig i modevärlden var en amerikansk designer och affärskvinna. Hon föddes 1962 i Kansas City, Missouri, USA. Kate gick den svenska motsvarigheten till grundskolan i en katolsk flickskola från vilken hon tog examen för att sedan börja på universitetet i Kansas. Hon bytte sedan till universitetet i Arizona där hon 1985 tog en examen i journalistik. 1986 började Kate att arbeta med accessoarer.

Under sin tid på tidningen Mademoiselle i New York flyttade Kate ihop med Andy Spade, vilken hon lärde känna då de arbetade tillsammans i en herrklädesbutik. I januari 1993 lanserade Kate och hennes man det New York-baserade företaget “Kate Spade handväskor”. Kate var till en början tveksam till vilket namn hon skulle ge sitt företag, hon ville inte använda sitt efternamn Brosnahan då hon inte trodde att det skulle sälja. Istället föreslog Andy att hon skulle ta hans efternamn och använda som sitt professionella varumärke. Kates väskor och kläder kom att bli mycket populära och sedemera relativt dyra. på Shopello finns märkeskläder till bra priser för den inte vill spendera en hel förmögenhet på sin garderob.

Kates tankar när hon började designa väskor var att väskorna skulle vara funktionella, men att de också skulle vara sofistikerade och ha stil. Efter ett par år i branschen sade modevärlden om Kates väskor att de så att säga kapslade ett ögonblick av Manhattan. Företaget sålde till en början bara handväskor, men kom sedan att expandera till att sälja bland annat kläder, smycken och solglasögon. 2004 lanserade Kate Spade sin första kollektion för hemmet med tapeter, sänglinnen och andra ateraljer som tillhör ett hem. Samma år släppte Kate ett antal böcker som handlade om t.ex. mode och etikett.

New York var hennes hem

Tillsammans med sin man Andy fick Kate en dotter vid namn Francis Beatrix Spade, idag 13 år gammal. 2006, efter det att Kate och hennes man sålt av de sista delarna av sitt varumärket, bestämde sig Kate för att vara mamma på heltid och uppfostra sin dotter. Kate hittades död i sin lägenhet på Manhattan den 5:e juni 2018, hon begick självmord genom att hänga sig .