Kreativt mode på MET-galan

Kända klädmärken visas upp

Varje år i maj samlas eliten inom mode, konst, musik och film under vad som kallas “fashions biggest night out”. Syftet med galan är att generera pengar till Metropolitan Museum of Art i New York. Men, det är inte bara för att få in pengar till ett musemum som galan hålls, det är också en symbolisk “kick-off” för kostyminstitutets årliga utställning inom mode. Som värd för MET-galan står tidningsskriften VOUGE med Anna Wintour (VOUGEs chefredaktör) i spetsen. Varje MET-gala har ett speciellt tema, vilket varierar från år till år. MET-galan höss för första gången 1946.

MET-galan är en kavalkad i fräsiga utstyrslar från världens största och mest prestigefyllda modehus. I år skrevs det i tidningarna att galan var mer hysterisk än någonsin. Årets tema, “Gudomliga kroppar: mode och den katolska fantasin” lockade fram de mest makalösa skapelserna, allt ifrån designers som Maison Margiela till modehuset Versace. Mycket pråliga broderier, stenar, smycken och stora klänningar visades upp i entrén fylld av förväntasfulla fotografer. Efter ett event som MET-galan är det inte underligt att många lockas till att starta en egen modeateljé med syftet att göra skapelser som väcker uppmärksamhet i allmänhetens öga. Det kan dock vara kämpigt att starta upp ett eget företag, inte minst ekonomiskt. Det kan också ta ett tag innan man rent ekonomiskt kan ta vara på de möjligheter som kommer med en expansion. Genom factoring kan man få möjligheten att finansiera expansionen när den kommer.

Så vilka är det då som blir inbjudna till den glamourösa MET-galan och vem bestämmer vilka som ska bli inbjudna? Anna Wintor, tillsammans med ett sluten krets av nära kollegor avgör vilka personer som är välkomna. Gästlistan brukar bestå av mellan 650-700 celibriteter. För de som inte är med på gästlistan, men ändå vill ha en chans att delta under kvällen kostar en biljett i runda slängar cirka 3000 USD. 2013 drog MET-galan in hela nio miljoner USD och året efter det hela 12 miljoner USD. MET-galan består av två delar.

Modet ställs på sin spets

Under MET-galan ställs modet på sin spets. klänningar från MET 2018 blev, liksom tidigar år, vida omskrivna. Mest publicitet fick Rhianna på grund av hennes kläder som också inkluderade en huvudbonad liknande påvens. En annan person som också figurerade väldigt mycket i media efter galakvällen var den amerikanska skådespelerskan Blake Lively som entrade galan i en fantastisk kreation av Versace. Skorna, de var designade av Christian Louboutain.